Contents rapteksteneI rapens tidlige dager fra slutten på 1970-tallet var de fleste tekstene fokusert på fest og moro, nettopp fordi fest og dans var utgangspunktet sjangeren vokste ut fra. Slike sanger er fortsatt populære i dag, et eksempel på det er sangen “Still up in This Bitch” med B.o.B. og Juicy J som ble en stor hit og landeplage forleden. En annen stor hit fra rap-verdenen som dreide seg om det samme var 50 cents store gjennombrudds-sang “In Da Club”, og litt lenger tilbake i tid hadde også Busta Rhymes en slager med “It’s a Party”. Snoop Dogg har også utmerket seg med mange festorienterte låter, og Ice Cube hadde den populære “Smoke some Weed”. Likevel er den generelle trenden at det blir færre og færre partylåter innenfor rapen.

Kjærlighetsrap er også en vanlig sjanger, selv om mange assosierer rap med løssluppen sex og en mangel på følelser og ansvar. Spoonie Gee, Big Daddy Kane, Heavy D, og LL Cool J er blant raperne som har hatt mye å fortelle om sitt kjærlighetsliv, i tillegg til at det selvfølgelig er et ganske vanlig emne blant kvinnelige rapere. Den som er mest kjent for denne typen rap er selvfølgelig Drake, som har et nesten uendelig antall sanger om ulykkelig kjærlighet.

Rapere har også tatt opp sosiale og politiske emner. Public Enemy er kanskje mest kjent for akkurat dette, men artister som Mos Def, Notorious B.I.G., og Tupac var også opptatt av slike ting. Da handlet det ofte om de svartes rolle i samfunnet i USA. Noen ganger går denne typen rap over i det som kalles gangsta rap, der man nærmest erklærer krig mot politiet og staten og bejubler kriminalitet, vold, og bruk av narkotika. NWA var det bandet som gjorde denne typen rap populært. Senere gikk gruppen i oppløsning, og Eazy E, Ice Cube, og Dr. Dre fikk hver sine solokarrierer. NWAs “Straight Outta Compton” og Ice Cubes “Gangsta Rap Made Me Do It” er gode eksempler på denne sjangeren.