proto-rapProto-rap er en betegnelse som brukes om kunstformer og uttrykk som regnes som rapens umiddelbare forgjengere, som kom like før både i et kronologisk perspektiv og med hensyn til innflytelsen og påvirkning. Jazzpoesi og noen typer komedieinnspillinger hadde stor innflytelse på de første raperne.

Noen regner Coke La Rock som en av rapens første utøvere, en tidlig MC (Master of Ceremony, som en raper gjerne kalles). Andre som påvirket utviklet var Wild Man Steve og en annen kjent komiker, filmskuespilleren Richard Pryor. Blant dem var også den grovkornede komikeren Rudy Ray Moore, som ble legendarisk rundt 1970 med utgivelser som “This Pussy Belongs to Me”, Han brukte rim og rytme til å formidle grove, seksuelle temaer og snakke om horer, halliker, svindlere, og andre i det svarte Amerikas underverden. Noen har kalt ham rapens gudfar.

Musikeren og jazzpoeten Gil Scott-Heron hadde også sterk innflytelse på de tidlige raperne, og var selv påvirket av musikere fra Sørstatene som fant inspirasjon i gamle fortellinger fra slavetiden. Melvin Van Peebles, som var Scott-Herons forbilde, hadde hørt mye på gamle sanger fra åkrene, og har i tillegg latt seg inspirere av snakkesanger, som han hadde hørt mens han bodde i Europa.

Den tidlige rapen hadde en direkte forbindelse med feiringer i familier og nabolag der det var en toastmaster eller MC som kom med enkle kunngjøringer, men gjorde dem om til små musikalske nummer for moro skyld. Rapen utviklet seg fra dette ved en snøballeffekt, etter hvert som toastmasterne gikk lengre og lengre for å konkurrere med hverandre. Mye av dette var inspirert av tradisjoner i Karibien, særlig fra Jamaica der denne toastmaster-tradisjonen sto sterkt.

Som du vil få inntrykk av etter å ha lest disse sidene, hadde rapen mange og mangslungne forløpere. Det tok lang tid før rapen fikk en mer eller mindre fast form, og hva som er rap debatteres den dag i dag.