Old-school hip hopDen eldste hip hoppen som regnes som den første musikken som egentlig benyttet seg av rap, kalles gjerne for old school hip hop. Mange bruker betegnelsen old school ganske løst, men skal man være litt nøye dreier det seg om en helt bestemt periode i musikkhistorien. Denne perioden var til og med ganske kort, bare ca. fem år fra 1979 til 1984.

Denne tidlige formen for hip hop skiller seg fra moderne hip hop fordi den teknikken som ble brukt av raperne var ganske enkel. Noen få stavelser, enkle rytmer, og moderat tempo var mer vanlig på den tiden. Det sprutet ikke ut ord som det tidvis gjør i dag.

Tekstene var også enklere den gangen enn i dag. Mye handlet ganske enkelt om å feste og ha det gøy. Rapen kom jo tross alt ut av en festsetting, med DJ-er og MC-er som snakket over musikken. Etter hvert fikk tekstene mer sosial og politisk slagside.

En viktig del av old school hip hop var det som ble kalt (og fortsatt kalles) battle rap. Her handlet det om en slags konkurranse der man konkurrerte mot andre rapere og gjerne fornærmet dem samtidig som man skrøt av seg selv og sine ferdigheter. Kool Moe Dee utfordret den mer kjente Busy Bee Starski og beseiret ham med mer kompleks raping, som ledet til en ny utvikling innenfor rapen. Det ble mer vekt på å fortelle en historie gjennom rapen, og det ble etter hvert lov å ta opp mer alvorlige emner enn festing, skryt, og sex. Noen inkluderte til og med emner som futurisme og science fiction i rapen, og blandet den med elektronisk musikk.

Old school hip hop inkluderte også det som ble kalt for freestyle rap. Dette kunne være forskjellige emner som ble satt sammen uten at de egentlig passet sammen, eller også ren improvisering.